
Ai descoperit un trend nou in piață? Ce faci acum?
Trendurile emergente sunt acele comportamente de consum și cumpărare pe care le observi de obicei la early adopters. Dacă reușești să identifici un astfel de trend, te numeri printre cei norocoși, sau mai curând spus printre cei care își iau business-ul în serios, și desi sunt ferm plantați în present, privesc mereu în viitor. Trendurile emergente oferă celor care le identifică în timp util un timp mult mai mare în care dacă acționează și se poziționează corect pot fructifica rezultatele pentru o perioadă destul de lungă, fară schimbări majore la strategia de business.
Dată fiind natura lor de noutate, ele nu oferă foarte multe informații despre cum poți aborda consumatorul și cum trebuie să iți adaptezi business-ul la noile nevoie.
Este nevoie de o doză mare de pragmatism și timp de analiză pentru a putea evalua bine situația și determina cât și cum iți vă impacta business-ul. În cazul unui business complet nou, a miza pe un trend nou în piață poate fi de multe ori un joc de noroc.
Astfel în acest caz, pentru a maximiza șansele de reușită, un antreprenor care vrea să își deschidă o nouă afacere pe un trend care abia acum începe să se materializeze, are nevoie atât de rapiditate cât și de timp pentru a analiza bine situația și potențialul. De-a lungul timpului am asistat la multe business-uri care au luat naștere în urma identificării unei nevoi noi, sau unui comportament nou al consumatorului.
Deși startul a fost de multe ori unul fulminant, iar profitul nu s-a lăsat deloc așteptat, succesul acestor business-uri pe termen lung nu a fost de cele mai multe ori cel scontat.
Gândește-te la fidget spinner
În urmă cu puțin timp cu toții aveam în casă un astfel de obiect. Successul lor a fost atât de răsunător la nivel mondial încât au luat ființă o mulțime de afaceri specializate pe producția și personalizarea acestor produse.
Cu toate că inițial vânzările au fost mari iar prețul lor pe măsură, între 50 și 100 lei la lansare, trendul acesta s-a dovedit a fi un simplu capriciu de moment (“fad” cum îi spun americanii), iar în timp el a dispărut la fel de brusc cum a și apărut.
Acum găsești fidget spinner la orice boutique sau talcioc, iar prețul lor este de doar câțiva lei și ai noroc dacă reușești să îl și vinzi.
Analizând acest caz un pic mai amănunțit, putem să identificăm două întrebări pe care trebuie să putem să le răspundem:
- Trendul identificat are potențial atât pe termen scurt, dar mai important pe termen lung?
- La ce nevoie reală raspunde serviciul sau produsul pe care îl voi oferi?
Aceste întrebări te vor ajuta să poți identifica potențialul trendului tău și să poți răspunde la unul dintre dezavantajele majore ale trendurilor emergente și anume: Trendul emergent pe care tu l-ai identificat este un trend de durată, și nu un simplu capriciu de moment al consumatorilor, care în loc să devină pe rând dominant și apoi residual, el dispare așa de brusc cum a și apărut?
Misiunea ta vă fi de a analiza bine piață, de a înțelege contextul complet în care te afli, și abia apoi să iei decizia daca acționezi și cum vei face asta.
Desi iți vă părea inițial o idee genială, dacă ea nu are relevanță pe termen lung, în cel mai bun caz vei reuși să îți scoți investiția inițială.
Ce se întâmplă dacă ai un business și identifici un nou trend în domeniul tău?
Asta este o veste extraordinară, înseamnă că ești genul de antreprenor care este mereu atent la business-ul său și are o viziune amplă asupra pieței și consumatorului.
În acest caz recomandarea este să acționezi cât poți de rapid, dar, și există un MARE DAR, să nu te îndepărtezi de la strategia ta actuală, ci mai curând să o adaptezi pentru a putea raspunde noii nevoi.
Congruența în imagine este ceea ce diferențiază afacerile de success pe termen lung de cele de care ne vom aminti cu drag în viitor dar nu le vom putea călca pragul pentru că au dispărut.
Astfel, atât timp cât tu ai deja un brand format, este important să analizezi cum se poate plia noul trend pe brandul tău, și dacă de fapt el se potrivește cu acesta. Spre exemplu, dacă tu ai acum un brand de costume pentru bărbați, și identifici un trend pe o piață conexă de exemplu cea a trabucurilor, atunci vei putea să acționezi și să iți dedici câteva tactici de marketing și vânzări pentru a profita de acest trend. Dar dacă tu vinzi costume pentru bărbați și identifici un trend legat de pantofii pentru alergat, atunci brandul tău nu vă putea avea legitimitatea pentru a juca în acest segment, iar imaginea să vă fi diluată și afectată pe termen lung.

În concluzie
Atunci când vine vorba despre trendurile emergente, indiferent de natura business-ului tău, este crucial să găsești balanță între rapiditate și timp de analiză pentru a putea obține mereu cele mai bune rezultate.